Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczne pierniczki w kształcie jabłka /choć kształt oczywiście może być dowolny/. Pierniczki możemy upiec wcześniej i przechowywać w zamkniętym pojemniku z dodatkiem jabłka. Dekorujemy według uznania.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326201
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12023
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16661
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5389
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326201
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12023
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16661
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5389
Składniki
Do rondelka wkładamy masło, dodajemy miód, przyprawę do pierników i wszystko razem podgrzewamy do czasu aż składniki się stopią i połączą. 10 dag cukru wsypujemy na patelnię, dodajemy odrobinę wody i podgrzewamy do czau aż powstanie karmel. Dodajemy go do rondelka z masłem i miodem, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę a żółtka na jasny krem z dodatkiem pozostałego cukru. Do masy maślano- miodowej dodajemy żółtka oraz porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy piane z białek i dokładnie łączymy. Ciasto rozwałkowujemy, foremką wycinamy pierniczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Miedzy piernikami zostawiamy spore odstępy bo dość dobrze wyrosną. Pieczemy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni C.