Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernikowy smak zachęca do zrobienia tego ciasta...
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4368
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11865
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6766
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5582
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4368
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11865
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6766
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5582
Składniki
Biszkopt piernikowy: Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,dodajemy budynie,proszek do pieczenia ,mąkę, kakao i przyprawę do piernika. Całość mieszamy iwylewamy do tortownicy, pieczemy 25 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy biszkopt na dwa krążki.
Biszkopt jasny: Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy budynie,proszek do pieczenia i mąkę,całość mieszamy i wylewamy do blaszki prostokątnej. Pieczemy 25 minut. Po upieczeniu kroimy biszkopt na 3 paski o szerokości 6 cm. Jeżeli paski będą grube można każdy z nich również przekroić wzdłuż, otrzymamy wtedy 6 pasków. Każdy z nich posmarować konfiturą wiśniową.
Masa śmietanowa: Zimną śmietanę ubijamy, dodajemy 2 łyżki cukru i dalej ubijamy,dodajemy śmietan fixy i wlewamy wcześniej rozpuszczoną w ciepłym mleku czekoladę wymieszaną z płatkami migdałowymi. Wszystkie części biszkoptów można nasączyć ponczem,ja wykorzystuję spirytus wymieszany z gorącą wodą. Z powodu braku miejsca 2 produkty dodaję tutaj: Do masy potrzebne jest jeszcze ... -8 łyżek mleka -konfitura( ja dałam wiśniową ale może być morelowa lub brzoskwniowa)
Składanie ciasta: - krążek ciemnego biszkopta posmarować częścią masy śmietanowej - na środku położyć zwinięty w rulon pasek jasnego biszkopta i wokół niego zwijać pozostałe paski,wszystkie dokładnie przycisnąć - wierzch posmarować masą śmietanową i przykryć drugim ciemnym krążkiem - całość pokrywamy masą śmietanową, również boki Przybrać dowolnie,wedlug uznania:)