Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co rok piekę inną gwiazdę, w tym roku próbowałam taką, test zdała więc będzie na naszym świątecznym stole. Na razie brak jej ozdób ale i tak nieźle wygląda.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1297
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1746
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 149
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 541
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1297
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1746
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 149
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 541
Składniki
30 ml ciepłego mleka mieszamy z łyżką cukru i drożdżami. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Żółtka z cukrem ucieramy do białości. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy wyrośnięty rozczyn, ubite żółtka, miód rozpuszczony w mleku, , cukier waniliowy, olej i delikatnie mieszamy, ale jeszcze nie zagniatamy. Jęczmień mieszamy z mlekiem pistacjowym. Odrywamy ok. 1/3 ciasta i wyrabiamy ją z płynnym jęczmieniem, podsypując nieco mąką. Resztę jasnego ciasta też dokładnie wyrabiamy, oba ciasta przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu z ciasta zielonego wałkujemy dwa placki a z jasnego cztery, średnica ok. 24 cm. Cukier kokosowy ( może być brązowy) mieszamy z cynamonem i kakao. Białko lekko roztrzepujemy z szczyptą cukru. Pierwszy jasny placek smarujemy białkiem i posypujemy mieszanką cynamonową. Przykrywamy zielonym plackiem, znów smarujemy białkiem i posypujemy mieszanką
Na wierzch kładziemy drugi jasny placek.Tak też postępujemy z pozostałymi trzema plackami. Ciasto przykrywamy miską 22 cm i wycinamy koło. Ciasto przecinamy na osiem części, każdą część nacinamy po środku i przekładamy, lekko rozciągając ciasto. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Najpierw przenosimy na papier cztery części ciasta, układając je szerszą częścią do środka. Potem następne cztery układamy pomiędzy nimi. Końcówki szerszych części będących po środku przyciskamy za pomocą małej wykałaczki. Z tej proporcji wychodzą dwie gwiazdy. Ciasta pieczemy w 170-180 C ok. 15 minut.