Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piętrowy przekładaniec"
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 36475
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 378
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 116
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 361
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9191
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 36475
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 378
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 116
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 361
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9191
Składniki
Na biszkopt zmiksuj 2 jajka, 5 dag cukru, 5 dag mąki, 3 dag skrobi i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Przelej ciasto do tortownicy. Piecz 20 min w 175 st.
Zagnieć kruche ciasto z 15 dag mąki, 7,5 dag cukru, 1 jajka i 9 dag masła. Uformuj kulę, schładzaj 30 min. Laskę wanilii przetnij wzdłuż, wydrąż ziarenka. Zagotuj 175 ml mleka z wanilią i 2 łyżkami cukru. Wsyp 3,5 dag kaszy manny oraz 10 dag startej masy marcepanowej. Gotuj, mieszając, ok. 10 min. Ostudź.
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, ponacinaj w kratkę. Skrop sokiem z cytryny (otrzyj skórkę). Zmiksuj resztę masła, 12,5 dag cukru, skórkę z cytryny, jajko, kremówkę i resztę mąki. Ubij białko, połącz z kremem marcepanowym.
Biszkopt wyjmij, formę umyj. Spód wylep kruchym ciastem, posyp bułką tartą, posmaruj żurawiną. Ułóż biszkopt, a na nim krem marcepanowy i znów żurawinę. Wylej zmiksowane ciasto. Ułóż jabłka. Piecz 60-70 min w 175 st.
16 porcji, czas ok. 120 min; porcja – 460 kcal, cena 1,80 zł.
Posypywanie kruchego spodu bułką tartą ma za zadanie zabezpieczyć ciasto przed zakalcem. Mógłby on powstać, jeśli na cieście (przed pieczeniem) rozkładasz soczyste owoce lub masę owocową. Jeżeli natomiast chcesz ozdobić upieczony już spód, posmaruj go rozmąconym białkiem i poczekaj, aż zaschnie. Dopiero ułóż owoce.Źródło: Świat kobiety