Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla amatorów ciast o dużej mocy... alkoholu. Raczej nie wskazane dla kierowców.
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 144
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 144
Składniki
Śliwki zalać na noc wódką. Następnego dnia osączyć i pokroić w kostkę -odstawić. Alkohol pozostały z moczenia śliwek zostawić do nasączenia biszkoptu.
Biszkopt: Białka ubić z połową cukru na puch, żółtka utrzeć na puszystą masę z pozostałym cukrem. Połączyć obie masy i powoli mieszając dodawać mąkę przesianą z proszkiem. Dodać kakao. Ciasto wylać na blachę(25x37) wyłożoną papierem. Piec w 180 stopniach ok. 35min.
Krem: Mleko zagotować z cukrami. Na gotujące mleko wlewamy rozmieszane w niewielkiej ilości mleka mąki i żółtka - gotujemy aż zgęstnieje. Masło utrzeć dodając po łyżce wystudzonego budyniu. Na koniec dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody lub mleka żelatynę.
Wystudzony biszkopt nasączyć alkoholem(z kilkoma łyżkami wody). Na to wykładamy krem, na krem -śliwki.
Czekoladę i masło rozpuścić w mikrofalówce, połączyć razem. Polać po śliwkach. Ciasto odstawić do lodówki. Aby ładnie się kroiło musi być dobrze schłodzone . Smacznego!!!