Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla amatorów ciast o dużej mocy... alkoholu. Raczej nie wskazane dla kierowców.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 40
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 735
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 88
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 207
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 40
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 735
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 88
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 207
Składniki
Śliwki zalać na noc wódką. Następnego dnia osączyć i pokroić w kostkę -odstawić. Alkohol pozostały z moczenia śliwek zostawić do nasączenia biszkoptu.
Biszkopt: Białka ubić z połową cukru na puch, żółtka utrzeć na puszystą masę z pozostałym cukrem. Połączyć obie masy i powoli mieszając dodawać mąkę przesianą z proszkiem. Dodać kakao. Ciasto wylać na blachę(25x37) wyłożoną papierem. Piec w 180 stopniach ok. 35min.
Krem: Mleko zagotować z cukrami. Na gotujące mleko wlewamy rozmieszane w niewielkiej ilości mleka mąki i żółtka - gotujemy aż zgęstnieje. Masło utrzeć dodając po łyżce wystudzonego budyniu. Na koniec dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody lub mleka żelatynę.
Wystudzony biszkopt nasączyć alkoholem(z kilkoma łyżkami wody). Na to wykładamy krem, na krem -śliwki.
Czekoladę i masło rozpuścić w mikrofalówce, połączyć razem. Polać po śliwkach. Ciasto odstawić do lodówki. Aby ładnie się kroiło musi być dobrze schłodzone . Smacznego!!!