Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pijana karpatka niewiele różni się od tradycyjnego parzonego ciasta z kremem budyniowym. Jak nietrudno się domyślić, pojawia się w nim alkohol, który dodaje deserowi wyjątkowego charakteru.
Forma 25x25 cm
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 262
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1096
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 262
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1096
Składniki
Przygotuj bazę do kremu. Utrzyj żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. W osobnym naczyniu rozpuść obie mąki w około 100 ml mleka. Delikatnie wmieszaj mleko z mąką do żółtek.
Wlej do rondelka resztę mleka. Przetnij wzdłuż na pół laskę wanilii i wyskrob z niej nożem ziarenka. Włóż je do mleka wraz z pustym strąkiem. Zagotuj na wolnym ogniu.
Z gotującego się mleka wyjmij strąk wanilii i wlej masę z żółtek. Podgrzewaj zawartość rondelka na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut, cały czas ją mieszając – tak, by nie powstały grudki. Gdy masa zgęstnieje, zdejmij rondelek z palnika.
Na powierzchni masy budyniowej ułóż kawałek folii spożywczej. Odstaw do całkowitego przestudzenia.
Przygotuj ciasto. Wlej do garnka wodę i dodaj sól. Zagotuj. Zmniejsz moc palnika do minimum.
Do gotującej się wody dodaj miękkie masło. Kiedy się roztopi, przesiej do garnka mąkę i energicznie wymieszaj. Gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencję i zacznie odchodzić od ścianek garnka, odstaw do wystudzenia.
Dodaj po jednym jajku do przestudzonego ciasta, za każdym razem miksując je do połączenia składników.
Podziel ciasto na dwie mniej więcej równe części. Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 25x25 cm.
Rozprowadź na dnie formy pierwszą porcję ciasta, formułując na nim „fale”. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz przez około 20 minut. Kiedy ciasto się zarumieni, zmniejsz temperaturę do 160°C. Piecz jeszcze przez około 15-20 minut.
W taki sam sposób upiecz drugą porcję ciasta. Odłóż oba blaty do całkowitego wystudzenia.
Dokończ krem. Przeznaczone do niego masło utrzyj na puch p. Nie przerywając ucierania, partiami dodaj do masła masę budyniową. Gdy uzyskasz gładki, gęsty krem, dodaj do niego alkohol i miksuj jeszcze przez krótką chwilę – tylko do połączenia składników.
Przełóż kremem blaty ciasta. Włóż je na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.