Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z serii 18+ - mocno nasączone alkoholem i rozpływające się w ustach.
Rodzaj lekko chrupiącego pieczywa. Idealna na śniadanie, kolację i przegryzk...
Odsłon: 74
Gulasz z kapusty i mięsa mielonego to zupełnie inne wydanie polskiej kuchni....
Odsłon: 875
Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...
Odsłon: 155
Rodzaj lekko chrupiącego pieczywa. Idealna na śniadanie, kolację i przegryzk...
Odsłon: 74
Gulasz z kapusty i mięsa mielonego to zupełnie inne wydanie polskiej kuchni....
Odsłon: 875
Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...
Odsłon: 155
Składniki
Śliwki suszone zalewamy czystą wódką i pozostawiamy na noc.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy i powoli delikatnie mieszając rózgą lub drewnianą szpatułką przesiewamy do masy jajecznej. Blaszkę 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170º i pieczemy ok 30-35 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
Namoczone śliwki blendujemy (razem z alkoholem). Masło ucieramy na puch, dodajemy śliwki i stopniowo krem czekoladowy.
Wszystkie składniki ponczu łączymy.
Ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Jeden nasączamy połową ponczu. Wykładamy masę śliwkową, przykrywamy drugim biszkoptem i ponownie nasączamy. Odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce.
W tym czasie żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem dodajemy wystudzoną żelatynę. Masę wykładamy na ciasto.
Na wierzch na tarce o dużych oczkach lub małym nożykiem skrobiemy duże płatki czekolady i obficie oprószamy wierzch