Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z serii 18+ - mocno nasączone alkoholem i rozpływające się w ustach.
paszteciki z ciasta serowego - bez drożdży i proszku do pieczenia
Odsłon: 230
Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
Odsłon: 906
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 69
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 129
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 657
Polecam.
Odsłon: 247
paszteciki z ciasta serowego - bez drożdży i proszku do pieczenia
Odsłon: 230
Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
Odsłon: 906
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 69
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 129
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 657
Polecam.
Odsłon: 247
Składniki
Śliwki suszone zalewamy czystą wódką i pozostawiamy na noc.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy i powoli delikatnie mieszając rózgą lub drewnianą szpatułką przesiewamy do masy jajecznej. Blaszkę 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170º i pieczemy ok 30-35 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
Namoczone śliwki blendujemy (razem z alkoholem). Masło ucieramy na puch, dodajemy śliwki i stopniowo krem czekoladowy.
Wszystkie składniki ponczu łączymy.
Ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Jeden nasączamy połową ponczu. Wykładamy masę śliwkową, przykrywamy drugim biszkoptem i ponownie nasączamy. Odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce.
W tym czasie żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem dodajemy wystudzoną żelatynę. Masę wykładamy na ciasto.
Na wierzch na tarce o dużych oczkach lub małym nożykiem skrobiemy duże płatki czekolady i obficie oprószamy wierzch