Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcę pochwalić się ciastem, które ostatnio upiekłam mężowi na urodziny. Nazwałam je "Pijana Wiśnia", bo jest z alkoholem :-) Ciasto jest przepyszne, dlatego zapiszcie przepis i zróbcie przy najbliższej okazji.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11124
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4910
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1064
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9638
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1431
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11124
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4910
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1064
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9638
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1431
Składniki
Przygotowanie biszkoptu: Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać razem do miski. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Następnie dodawać partiami cukier i żółtka i dalej ubijać. Na koniec delikatnie wmieszać przesiane mąki. Ciasto wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni góra-dół przez 25-30 minut do suchego patyczka. Następnie wyjąć i rzucić na podłogę razem z formą ok. 30 cm nad ziemią, wtedy biszkopt nie opadnie. Chwilę studzić w formie, potem delikatnie zdjąć papier i ciasto z powrotem wystudzić w formie.
Przygotowanie kremu: Wiśnie przelać przez sitko, z powrotem włożyć do słoika i zalać alkoholem do wysokości wiśni, odstawić na noc, a pozostały syrop będzie do nasączania biszkoptu. Mascarpone ubić mikserem razem ze śmietaną na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fixy. Na koniec wmieszać wiśnie.
Przygotowanie polewy: Czekoladę i masło rozpuścić w miseczce położonej na garnku z gotującą się wodą. Na koniec dodać śmietaną i tężejącą galaretkę. Wszystko dobrze wymieszać i wystudzić.
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Biszkopt przekroić na pół. Dolną część nasączyć syropem z kompotu wymieszanym z alkoholem z wiśni oraz rozsmarować połowę kremu. Nałożyć drugi biszkopt i czynność powtórzyć. Na górę wylać lekko tężejącą polewę czekoladową. SMACZNEGO!!!