Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piruet to wyjątkowe ciasto, bo na bazie śmietanki kremówki, dzięki czemu pozostaje miękkie i wilgotne nawet po 3 dniach. Pełne jest dojrzałych i słodkich owoców – w tym przepisie wisien, które przełamują słodycz nutką kwaskowatości. Jego dużą zaletą jest szybkość i prostota przygotowania. Wystarczy zaledwie 20 minut i jedna miska! Jeśli chcesz upiec je zimą lub zwyczajnie nie masz świeżych owoców, możesz też użyć mrożonych, o ile je rozmrozisz i odsączysz z nadmiaru wody.
Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...
Odsłon: 30
Idealny włoski makaron na czas jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 253
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 778
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 83
Jako przyprawa i dodatek do sosów i zup grzybowych.
Odsłon: 1662
Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...
Odsłon: 30
Idealny włoski makaron na czas jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 253
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 778
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 83
Jako przyprawa i dodatek do sosów i zup grzybowych.
Odsłon: 1662
Składniki
Wiśnie umyj i osusz. Przedziel owoce na pół i wydrąż pestki. Do miski wbij jajka i ubij je do uzyskania piankowatej konsystencji. Stopniowo dodawaj cukier, zwiększając prędkość. Miksuj przez 5 minut. Zmniejsz prędkość miksera i stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia, na przemian ze śmietanką. Na koniec wsyp skórkę cytrynową.
Ciasto wlej do formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu porozkładaj połówki owoców, lekko wciskając je do wnętrza. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego na 170 st. Celsjusza i piecz przez 30 minut lub do momentu zezłocenia. Piruet wyjmij z pieca i pozostaw do ostygnięcia. Ciasto podawaj na zimno, posypane cukrem pudrem, pokrojone na kwadraty o boku ok. 7 cm. W temperaturze pokojowej przechowuj ciasto do 2 dni, a w lodówce do 5 dni.