Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
"Oskar Pischinger - cukiernik wiedeński; twórca genialnego w swojej prostocie tortu. W Galicji do dziś określa się mianem pischingera tort z wafli, przekładany masą czekoladową". To cytat z arcyciekawej książki Roberta Makłowicza "CK kuchnia" (Wyd. Znak, 2001). Piszingera znam jeszcze z dzieciństwa, kiedy mama robiła go z byle okazji. O czekoladę wtedy było trudno, więc zdarzały się różne "wariacje na temat", ale każda pyszna. Przepis również pochodzi z powyższej książki.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22476
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14757
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4555
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43864
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 583
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 582
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22476
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14757
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4555
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43864
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 583
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 582
Składniki
Orzechy zmiel drobno, czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Utrzyj żółtka z cukrem i dodaj je do również utartego (15 dag) masła. Dodaj orzechy i czekoladę i dokładnie wymieszaj.
Posmaruj masą czekoladowo - orzechową cztery wafle i połóż jeden na drugim. Na wierzchu połóż suchy wafel, przykryj folią, obciąż deseczką i odstaw w chłodne miejsce.
Włóż do miski metalowej pokruszoną tabliczkę czekolady, skrop nieco wodą i dodaj resztę (5 dag) masła. Postaw miskę na rondelku z gotującą się wodą i mieszając rozpuść składniki.
Ciepła masą posmaruj górę tortu i zostaw aż zastygnie. Potnij ostrym nożem na nieduże kawałki.