Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pistacjowa chmurka to chrupiące blaty ciasta francuskiego przełożone kremem śmietankowym i pianką pistacjową, która dosłownie rozpływa się w ustach.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 465
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1811
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 373
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 465
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1811
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 373
Składniki
Oba blaty ciasta francuskiego rozwiń i nakłuj je gęsto widelcem. Połóż je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piecz je przez 15-20 minut, aż będą chrupiące i złote.
Po upieczeniu wyjmij blaty ciasta i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Przygotuj krem śmietanowy. Żelatynę zalej wodą i pozostaw do napęcznienia na 5-10 minut. Rozpuść ją następnie w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, bez zagotowywania. Odstaw do ostudzenia.
W misce ubij śmietankę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszysty, sztywny krem. Dodaj ekstrakt waniliowy.
Dwie łyżki kremu wymieszaj z żelatyną, a następnie całość przełóż z powrotem do kremu. Wymieszaj dokładnie.
Krem rozsmaruj na jednym blacie ciasta i włóż całość do lodówki na co najmniej godzinę.
Przygotuj piankę pistacjową. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Rozpuść ją i ostudź.
W misce ubij śmietankę z cukrem pudrem do uzyskania miękkich szczytów. Dodaj pastę pistacjową i miksuj do momentu aż całość będzie sztywna.
Do żelatyny dodaj 2 łyżki pianki i wymieszaj je, a następnie całość przelej do pozostałej masy. Szybko i równomiernie zmiksuj.
Piankę wylej na schłodzoną już warstwę kremu. Przykryj całość delikatnie drugim blatem ciasta.
Pistacjową chmurkę wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Podawaj na zimno, posypaną cukrem pudrem.