Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pistacjowa chmurka to chrupiące blaty ciasta francuskiego przełożone kremem śmietankowym i pianką pistacjową, która dosłownie rozpływa się w ustach.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2333
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3477
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4223
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74187
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 577
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2333
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3477
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4223
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74187
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 577
Składniki
Oba blaty ciasta francuskiego rozwiń i nakłuj je gęsto widelcem. Połóż je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piecz je przez 15-20 minut, aż będą chrupiące i złote.
Po upieczeniu wyjmij blaty ciasta i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Przygotuj krem śmietanowy. Żelatynę zalej wodą i pozostaw do napęcznienia na 5-10 minut. Rozpuść ją następnie w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, bez zagotowywania. Odstaw do ostudzenia.
W misce ubij śmietankę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszysty, sztywny krem. Dodaj ekstrakt waniliowy.
Dwie łyżki kremu wymieszaj z żelatyną, a następnie całość przełóż z powrotem do kremu. Wymieszaj dokładnie.
Krem rozsmaruj na jednym blacie ciasta i włóż całość do lodówki na co najmniej godzinę.
Przygotuj piankę pistacjową. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Rozpuść ją i ostudź.
W misce ubij śmietankę z cukrem pudrem do uzyskania miękkich szczytów. Dodaj pastę pistacjową i miksuj do momentu aż całość będzie sztywna.
Do żelatyny dodaj 2 łyżki pianki i wymieszaj je, a następnie całość przelej do pozostałej masy. Szybko i równomiernie zmiksuj.
Piankę wylej na schłodzoną już warstwę kremu. Przykryj całość delikatnie drugim blatem ciasta.
Pistacjową chmurkę wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Podawaj na zimno, posypaną cukrem pudrem.