Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten placek biszkoptowy Łakomczuch to bardzo proste w wykonaniu ciasto, które zachwyci swoim smakiem. Jest pełne czekolady i migdałów. Dosłownie rozpływa się w ustach.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2091
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 164
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1086
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1188
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12036
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2091
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 164
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1086
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1188
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12036
Składniki
Przygotuj ciasto. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mleko i dalej mieszaj. Kakao, proszek do pieczenia i mąkę wymieszać w osobnej misce i przesiać partiami do masy jajecznej. Miksuj za każdym razem mikserem. Na koniec dodaj ubite białka. Masę wymieszaj delikatnie szpatułką.
Upiecz ciasto. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x30 cm. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Biszkopt piecz przez 30 minut lub do suchego patyczka. Ciasto wyjmij i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Przekrój je na 3 jednakowe blaty.
Przygotuj krem. Żelatynę rozprowadź w gorącej wodzie i pozostaw do ostudzenia. Śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec dodawaj łyżkami serek mascarpone na zmianę z cukrem. Za każdym razem miksuj. Na koniec dodaj żelatynę i dobrze ją wmieszaj do kremu. Płatki migdałowe i czekoladę drobno posiekaj ostrym nożem. Możesz je także pokruszyć tłuczkiem lub robotem kuchennym. Kawałki powinny być bardzo małe. Dodaj je do kremu i dobrze wymieszaj.
Przygotuj glazurę. Czekoladę pokrusz na drobne kawałki. Włóż ją do garnka razem z masłem i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia tłuszczu. Zdejmij całość z ognia i mieszaj do momentu całkowitego stopienia czekolady. Płatki migdałowe posiekaj na paseczki i dodaj do gorącej jeszcze glazury. Wymieszaj.
Złóż ciasto w pierwotnej formie, w której był pieczony biszkopt. Na warstwę ciasta nałóż połowę kremu, przykryj drugim blatem i następnie nałóż drugą połowę kremu. Przykryj całość ostatnim blatem ciasta. Na wierzch wylej płynną wciąż glazurę. Gotowy placek biszkoptowy wstaw do lodówki na całą noc, by krem i glazura całkowicie zastygły.