Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealnie nadaje się na lekkie śniadanko z kakao.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1286
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 782
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1412
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1286
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 782
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1412
Składniki
Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z 1 łyżka cukru i 10 dag mąki. Dodać tyle mleka aby rozczyn miał gęstość śmietany. Następnie przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do rozczynu, wsypać mąkę, wlać resztę mleka. Dodać sól i aromat do smaku i wyrobić dokładnie do połączenia się składników. Następnie wlać roztopione masło i wyrobić ponownie do pulchności. Przenieść w ciepłe miejsce, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki. Formę posmarować tłuszczem , posypać mąką i gdy ciasto podwoi objętość, wymieszać z jabłkami.
Przenieść do formy, wyrównać powierzchnię ciasta i ponownie odstawić w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około 40 minut.