Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten placek zawsze się udaje i jest bardzo bardzo smaczny.
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 245
Sos boloński to klasyka kuchni włoskiej – mięsny sos z pomidorami i warzywami...
Odsłon: 703
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 245
Sos boloński to klasyka kuchni włoskiej – mięsny sos z pomidorami i warzywami...
Odsłon: 703
Składniki
Wykonanie: Drożdże rozetrzeć, dodać 2 łyżki mąki oraz ½ szklanki letniego mleka. Rozmieszać i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Resztę mlek, masło, cukier i olej rozgrzać w garnku. Gdy mieszanina zawrze, wlać do mąki i rozmieszać. Do letniego ciasta dodać olejek pomarańczowy oraz rozczyn drożdżowy. Wlać żółtka i dokładnie wyrobić drewnianą łyżką. Wykonanie kruszonki: Wymieszać cukier z mąką, dodać pokrojone w plasterki masło, szybko wyrobić, uformować kulę i wstawić do lodówki. Jabłka obrać, pokroić w cząstki, usuwając gniazda nasienne. Do wysmarowanej formy wyłożyć ciasto, poukładać jabłka, posypać przyprawą do piernika. Z ciasta na kruszonkę formować w palcach małe zacierki bezpośrednio nad ciastem Gdy w całości będzie nim pokryta, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 50 minut.