Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten placek zawsze się udaje i jest bardzo bardzo smaczny.
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 24855
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 191
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 404
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 574
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 24855
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 191
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 404
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 574
Składniki
Wykonanie: Drożdże rozetrzeć, dodać 2 łyżki mąki oraz ½ szklanki letniego mleka. Rozmieszać i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Resztę mlek, masło, cukier i olej rozgrzać w garnku. Gdy mieszanina zawrze, wlać do mąki i rozmieszać. Do letniego ciasta dodać olejek pomarańczowy oraz rozczyn drożdżowy. Wlać żółtka i dokładnie wyrobić drewnianą łyżką. Wykonanie kruszonki: Wymieszać cukier z mąką, dodać pokrojone w plasterki masło, szybko wyrobić, uformować kulę i wstawić do lodówki. Jabłka obrać, pokroić w cząstki, usuwając gniazda nasienne. Do wysmarowanej formy wyłożyć ciasto, poukładać jabłka, posypać przyprawą do piernika. Z ciasta na kruszonkę formować w palcach małe zacierki bezpośrednio nad ciastem Gdy w całości będzie nim pokryta, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 50 minut.