Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
drożdżowe to jedno z moich ulubionych ciast. Jako że sie pojawił rabarbar to dziś właśnie z rabarbarem
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 670
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 184
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 670
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 184
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę; robimy "dołek" wkruszamy drożdże, posypujemy łyżką cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy na ok 10 minut aż drożdże zaczną pracować.
Następnie dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki (jak jest za rzadkie dosypujemy nieco mąki ale nie za dużo) Na końcu dodajemy rodzynki.
Ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinkę
Robimy kruszonkę ja robię tak na „oko" pół masła, cukier, cukier waniliowy, mąka)
Wykładamy wyrośnięte ciasto na blachę (25x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojony w kostkę rabarbar. Posypujemy kruszonką; odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy w 160 st około 45-50 minut. Kiedy przestygnie posypujemy cukrem pudrem.