Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Imieniny to dobra okazja, by zrobić pyszne ciasto i poczęstować nim rodzinę lub znajomych z pracy. Jeśli chcesz zaskoczyć gości prawdziwą feerią smaków i tekstur, poświęć chwilę na przygotowane orzechowego biszkoptu z kremem budyniowym i musem czekoladowym. Taki placek imieninowy na długo pozostanie wszystkim w pamięci.
Forma 25x40 cm
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 389
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 161
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16571
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 365
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 389
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 161
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16571
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 365
Składniki
Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach około 25x40 cm. Nagrzej piekarnik do 180°C.
Posiekaj drobno orzechy lub zmiel w malakserze na proszek. Zetrzyj czekoladę na średnich oczkach tarki. Przesiej przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia.
Oddziel białka jaj od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając do niej stopniowo cukier, a potem – po jednym żółtku.
Delikatnie, partiami wmieszaj do piany szpatułką produkty sypkie, orzechy i czekoladę.
Przełóż ciasto do przygotowanej formy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 30 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Zagotuj około 400 ml mleka. Resztę połącz z proszkiem na budyń, żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dokładnie wymieszaj, rozcierając ewentualne grudki.
Wlej mieszankę do gotującego się mleka. Podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając – aż masa zgęstnieje. Odstaw ją do całkowitego ostudzenia pod przykryciem z folii spożywczej.
Ogrzej masło do temperatury pokojowej. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, partiami dodaj do niej budyń. Na koniec wmieszaj do kremu około 2/3 wiórków kokosowych. Przełóż krem na ciasto i wstaw do lodówki.
Roztop w rondelku masło i połamaną czekoladę. Wymieszaj na jednolity sos. Ostudź.
Rozpuść w ciepłym mleku żelatynę.
Oddziel białka od żółtek. Żółtka zmiksowane z kakao dodaj do przestudzonej czekolady. Krótko zmiksuj całość.
Ubij białka na pianę. Nie przerywając ubijania, partiami dodaj cukier. Gdy piana stanie się sztywna i lśniąca, delikatnie połącz ją z masą czekoladową i żelatyną.
Przelej mus na schłodzone ciasto. Udekoruj resztą wiórków kokosowych. Wstaw na kilka godzin do lodówki.