Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na jagody w pełni, więc trzeba z niego korzystać. Tym razem postanowiłam przygotować placek jagodowy, a przepis na niego zaczerpnęłam od Pawła Małeckiego z książki Cukiernia Lidla. W przepisie Mistrza występują borówki, które ja postanowiłam zamienić na jagody. Ciasto jest kruche i delikatne, a jagodowe wnętrze doskonale rozpieszcza kubki smakowe :) Serdecznie polecam :)
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 118
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 54
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 102
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 118
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 54
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 102
Składniki
CIASTO Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy ciasto, dodając stopniowo żółtka. Na koniec dodajemy jeszcze szczyptę soli*. * Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo Następnie dzielimy ciasto na dwie części w proporcji 3/4 : 1/4. Do większej z części dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy. Ciasto rolujemy w wałek, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 1,5 godziny. Mniejszą część ciasta zagniatamy, również formujemy w wałek, owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Blaszkę o wymiarach 30 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach zamarznięte ciasto kakaowe (równomiernie na dno blaszki). Starte ciasto delikatnie przyklepujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 18 minut, a następnie studzimy.
LEKKA PIANKA WANILIOWA Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy połowę cukru (90 g) i ponownie ubijamy. Pod koniec dodajemy sok z limonki. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy drugą połowę cukru wymieszanego z budyniem oraz cukrem waniliowym. Do powstałej masy dodajemy roztopione oraz ostudzone masło i mieszamy wszystko za pomocą trzepaczki. Lekką piankę wykładamy na podpieczony spód, a następnie układamy na niej umyte jagody, na które ścieramy drugą część ciasta (bez kakao). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy przez około 50 minut. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Jeśli chcemy możemy zastąpić jagody borówkami, tak jak jest to w oryginalnej wersji. Polecam jednak wersję jagodową, ponieważ sok z tych owoców świetnie łączy się z lekką pianką, sprawiając, że ta staje się w całości jagodowa. Życzę smacznego! :D