Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten placek jest dla osób, które uwielbiają mocno słodkie ciasta. Jest słodkie, ale przepyszne. Zrobiłam go na poprawę humoru i zadziałało :) Nie wymaga dużo pracy.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2247
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1351
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 508
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3517
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1161
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2247
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1351
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 508
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3517
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1161
Składniki
Biszkopt makowy Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier, a następnie żółtka, mąkę, mak i proszek do pieczenia. Ciasto mieszamy delikatnie łyżką, wylewamy na prostokątną blachę (ok. 33 x 23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok. 25 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu przekrawamy go na 2 blaty.
Masa kokosowa Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością mleka, a resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Wrzucamy wiórki kokosowe i dalej gotujemy ok. 5 min. na wolnym ogniu. Dodajemy 250 g margaryny, a na samym końcu wlewamy rozrobioną mąkę. Gotujemy 3 minuty, cały czas mieszając. Masę lekko studzimy i jeszcze ciepłą przekładamy makowy biszkopt.
Masa krówkowa 250 g margaryny ucieramy, dodając masę krówkową, którą następnie rozsmarowujemy na górnej części biszkoptu. Posypujemy siekanymi orzechami lub migdałami.