Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek morawski to idealny deser na letnie dni. Dzięki maślance ciasto jest wilgotne i puszyste, a soczyste morele dodają mu świeżości i naturalnej słodyczy. To proste, ale niezwykle smaczne połączenie, które z pewnością zachwyci Twoich bliskich. Przekonaj się sam!
Blaszka 25 x 30 cm
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1312
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24920
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 100
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1312
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24920
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 100
Składniki
Białka jajek oddziel od żółtek. Ubij je na sztywną pianę, a następnie partiami dodawaj cukier, łącznie z waniliowym. Miksuj wszystko, aż piana będzie błyszcząca. Dodawaj kolejno żółtka jajek, nadal miksując.
Następnie wlej powoli olej, miksując całą mieszankę. Mąkę przesiej z proszkiem i wsyp bezpośrednio do miski. Na końcu dodaj maślankę w temperaturze pokojowej i wszystko wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Gęste ciasto przełóż do foremki o wymiarach 25 x 30 cm. Morele umyj, osusz i przekrój na ćwiartki. Wyjmij pestki i ułóż owoce na cieście. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Wystudź i posyp cukrem pudrem.