Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest pyszne. Idealnie nadaje się na przyjęcia ze znajomymi.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 101
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 105
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 101
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 105
Składniki
Ciasto 30 dag mąki , 20 dag masła lub margaryny , pól szklanki cukru pudru ,3 żółtka , łyżeczka proszku do pieczenia . Tłuszcz posiekać z mąka proszkiem do pieczenia i cukrem , dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i upiec 2 placki.
Masa 1 :75 dag jabłek , 40 dag cukru , 2 łyżeczki kwasku lub soku cytrynowego . Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Włożyć do rondla i dusić w piekarniku. Gdy się trochę podduszą dodać kwasek lub sok cytrynowy , a kiedy będą miękkie dodać cukier i dusić aż się rozpuści . Ciepłą masę rozsmarować na jednym placku , a drugim przykryć.
Masa 2 :25 dag orzechów, szklanka gorącego mleka , 25 dag masła, 20 dag cukru pudru . Orzechy zemleć i sparzyć mlekiem . Zostawić do ostygnięcia. Utrzeć masło najpierw z cukrem pudrem , a następnie z orzechami . Masą posmarować placek i wstawić do lodówki.
Polewa. 7 łyżeczek wody, 7 łyżeczek czubatych cukru , ćwierć kostki masła , 2 łyżki kakao.Cukier i wodę chwilę gotować, następnie dodać masło, kakao i zagotować . Polewą oblać wystudzony placek , udekorować orzechami . przechowywać w zimnym miejscu.