Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek niezawodny upieczesz z minimalnej ilości składników. Przygotuj najprostszy biszkopt, dodaj bitą śmietanę, całość zalej galaretką z owocami – i gotowe. Nie ma prawa się nie udać!
Forma 23x23 cm
Składniki
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Ubija białka ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodaj cukier, a następnie po jednym żółtku.
Do masy jajecznej partiami przesiej mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki szpatułką – krótko, tylko do połączenia w jednolite ciasto.
Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy 23x23 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 20 minut. Wystudź biszkopt na kratce ułożony do góry dnem.
Namocz żelatynę w gorącej wodzie. Ubij mocno schłodzoną śmietanę na sztywno. Dosłodź cukrem pudrem. Wmieszaj w śmietanę ekstrakt z wanilii oraz przestudzoną, ale wciąż płynną żelatynę. Przełóż śmietanę na biszkopt i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu. Przestudź.
Odsącz brzoskwinie z zalewy. Pokrój na mniejsze kawałki. Rozłóż równomiernie na stężałej śmietanie. Ostrożnie zalej galaretką. Wstaw do lodówki na kolejnych parę godzin.