Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zobacz przepis na ciasto, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kokosu. Placek Paloma jest prosty i szybki do zrobienia, zatem to propozycja idealna dla zapracowanych osób.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5816
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1272
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12512
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5254
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5816
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1272
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12512
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5254
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski lub na stolnicę i siekaj nożem przez kilka minut. Potem szybko zagnieć ciasto, przykryj folią i wstaw na godzinę do lodówki.
Gdy minie czas chłodzenia ciasta, wyciągnij je z lodówki, rozwałkuj na wielkość blaszki (odpowiednia będzie standardowa, czyli o wymiarach np. 36x24 cm) i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Po upieczeniu spodu schłodź go.
Gdy ciasto będzie już zimne, możesz przygotować masę kokosową.
W garnku o grubym dnie umieść mleko, masło i cukier. Podgrzewaj na średniej mocy palnika i ciągle mieszaj. Gdy mleko zacznie się gotować, dodaj kaszę manną i wiórki kokosowe. Całość podgrzewaj i ciągle mieszaj aż do czasu, gdy zacznie gęstnieć. Wówczas gorącą masę wlej na upieczone i przestudzone ciasto.
Gdy masa kokosowa przestygnie, przygotuj polewę. Do niewielkiego rondelka włóż pokruszoną czekoladę i śmietanę. Rozpuść ją w kąpieli wodnej i rozmieszaj, by czekolada dokładnie połączyła się ze śmietaną. Gotową polewę rozprowadź na masie kokosowej i wstaw ciasto do lodówki lub do zimnej spiżarni, by porządnie stężało.