Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z orzechami to deser idealny na jesień. Przepis na placek tarty pochodzi z 463. odcinka programu „Ewa Gotuje".
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 45
Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego kolo...
Odsłon: 28
Rogaliki kruche to niezawodna słodka przekąska na każdą okazję. Możesz nafasz...
Odsłon: 984
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 23
Szykujesz imprezę sylwestrową? Masz już pomysł na menu? Jeśli planujesz zabaw...
Odsłon: 951
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 45
Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego kolo...
Odsłon: 28
Rogaliki kruche to niezawodna słodka przekąska na każdą okazję. Możesz nafasz...
Odsłon: 984
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 23
Szykujesz imprezę sylwestrową? Masz już pomysł na menu? Jeśli planujesz zabaw...
Odsłon: 951
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Posiekać z zimnym masłem. Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka. Posolić i zagnieść. Podzielić na 2 nierówne części. Większą odłożyć, do mniejszej dodać kakao. Jasne ciasto włożyć do lodówki, ciemne do zamrażalnika.
Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem pudrem. Dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować na wolnych obrotach.
Schłodzone jasne ciasto rozwałkować i przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować dżemem. Dorzucić pokrojone w kostkę morele suszone. Posypać siekanymi orzechami. Nałożyć pianę. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto kakaowe. Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. Wystudzić. Brzeg udekorować cukrem pudrem.