Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z orzechami to deser idealny na jesień. Przepis na placek tarty pochodzi z 463. odcinka programu „Ewa Gotuje".
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5615
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 80
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 504
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1399
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5615
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 80
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 504
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1399
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Posiekać z zimnym masłem. Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka. Posolić i zagnieść. Podzielić na 2 nierówne części. Większą odłożyć, do mniejszej dodać kakao. Jasne ciasto włożyć do lodówki, ciemne do zamrażalnika.
Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem pudrem. Dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować na wolnych obrotach.
Schłodzone jasne ciasto rozwałkować i przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować dżemem. Dorzucić pokrojone w kostkę morele suszone. Posypać siekanymi orzechami. Nałożyć pianę. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto kakaowe. Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. Wystudzić. Brzeg udekorować cukrem pudrem.