Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z orzechami to deser idealny na jesień. Przepis na placek tarty pochodzi z 463. odcinka programu „Ewa Gotuje".
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 211
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34085
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 500
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 2798
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 211
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34085
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 500
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 2798
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Posiekać z zimnym masłem. Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka. Posolić i zagnieść. Podzielić na 2 nierówne części. Większą odłożyć, do mniejszej dodać kakao. Jasne ciasto włożyć do lodówki, ciemne do zamrażalnika.
Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem pudrem. Dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować na wolnych obrotach.
Schłodzone jasne ciasto rozwałkować i przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować dżemem. Dorzucić pokrojone w kostkę morele suszone. Posypać siekanymi orzechami. Nałożyć pianę. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto kakaowe. Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. Wystudzić. Brzeg udekorować cukrem pudrem.