Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z agrestem i kruszonką to wyjątkowy deser na lato. Jest lekkie, owocowe i proste w przygotowaniu. Agrest świetnie wspomaga trawienie i koncentrację, a do tego zawiera magnez i witaminę B. Warto więc podać ciasto z tym owocem nawet bez okazji. Wypróbuj przepis!
Tortownica o średnicy ok. 26 cm.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1776
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 377
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21871
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1776
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 377
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21871
Składniki
Rozpocznij od przygotowania ciasta. Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij je odpowiednio wcześnie z lodówki.
Do głębokiej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Odstaw na chwilę.
Do osobnego naczynia wrzuć pokrojone na mniejsze części masło, drobny cukier i cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem, aż do powstania puszystej, jasnożółtej masy. Wbij jajko i dalej ucieraj, aż składniki się połączą.
Naprzemiennie dodawaj porcjami kefir i odłożone suche składniki. Mieszaj szpatułką lub drewnianą łyżką, ale delikatnie i niezbyt długo.
Przygotuj kruszonkę. Przesiej mąkę do miski, dosyp cukier i cukier wanilinowy oraz wlej rozpuszczone wcześniej (i wystudzone) masło. Wszystkie składniki na kruszonkę połącz, wyrabiając palcami.
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i wyrównaj. Na wierzch ułóż przygotowany agrest i posyp równomiernie kruszonką.
Placek z agrestem i kruszonką piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 50 minut. Powinno być ładnie zarumienione z wierzchu. Po upływie tego czasu przeprowadź test suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Gotowe!