Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek z aronią jest idealny dla osób, które nie lubią zbyt słodkich wypieków, natomiast uwielbiają nieco cierpki smak owoców aronii. Nie mogło oczywiście zabraknąć także chrupiącej i słodkiej kruszonki, która przełamuje całość. Ciasto świetnie sprawdzi się jako przekąska na grilla czy piknik – nie wymaga przechowywania w lodówce!
Wymiary formy: 30x25 cm
KETO-friendly zupa z kurczakiem oraz brukselką, gotowa w 20min
Odsłon: 96
KETO-friendly zupa z kurczakiem oraz brukselką, gotowa w 20min
Odsłon: 96
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, a następnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Na przemian dodawaj mąkę i maślankę, zaczynając i kończąc na suchych składnikach. Wsyp umyte i osuszone owoce aronii. Delikatnie je wmieszaj, uważając, by ich nie rozgnieść. Formę do pieczenia o wymiarach 30x25 wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej masę z aroniami i delikatnie wygładź.
Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj w misce, ucierając palcami. Gotową kruszonką posyp wierzch ciasta. Formę do pieczenia wstaw do piekarnika nastawionego na 190 st. Celsjusza i piecz przez 50-60 minut lub do suchego patyczka. Placek z aronią wyjmij z pieca i całkowicie ostudź przed krojeniem. Podawaj z dodatkiem świeżych owoców.