Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i smaczne ciasto z jabłkiem do popołudniowej kawy, pachnące cynamonem.
Odsłon: 406
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 215
Pare zasad jak ugotować smaczny, klarowny rosół. Mój na zdjęciu jest rosołem...
Odsłon: 8
To proste rogaliki z kruchego ciasta z dodatkiem śmietany, mogą być nadziewan...
Odsłon: 30
Szybkie i smaczne ciasto z jabłkiem do popołudniowej kawy, pachnące cynamonem.
Odsłon: 406
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 215
Pare zasad jak ugotować smaczny, klarowny rosół. Mój na zdjęciu jest rosołem...
Odsłon: 8
To proste rogaliki z kruchego ciasta z dodatkiem śmietany, mogą być nadziewan...
Odsłon: 30
Składniki
Masło ucieramy z cukrem pudrem (mikserem). Do połączonych składników dodajemy (po jednym) całe jajka i (siejąc przez sito) obie mąki z proszkiem. Całość dokładnie wyrabiamy. Gdy ciasto będzie zbyt ścisłe można dodać 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia), wyrównujemy powierzchnię, układamy (bardzo ciasno) cienkie cząstki przygotowanych jabłek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 160 stopniach C przez ok. 35 min.(czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta). Wyjmujemy z piekarnika gdy ciasto jest zrumienione, a boki lekko odstają od blaszki. Zimne ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Ja zrobiłam pół oprószone cynamonem (przed pieczeniem), a pół z cukrem pudrem (posypanym po upieczeniu).