Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek z masą krówkową to słodkość, której nie sposób się oprzeć. Co więcej, jest mało pracochłonny. Ciasto na taką roladę biszkoptową przygotujesz w kilkanaście minut (nie licząc równie krótkiego czasu pieczenia), a krem możesz zrobić z gotowej, dostępnej w każdym sklepie masy kajmakowej.
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5733
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 132
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 672
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5733
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 132
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 672
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodaj cukier i cukier waniliowy. Gdy całkowicie się rozpuszczą, zmniejsz obroty miksera i dodawaj do piany po jednym żółtku.
Przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Łopatką wymieszaj produkty sypkie z pianą z jajek.
Rozprowadź równomiernie ciasto w dużej blasze (ok0ło 40x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blachę na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 170ºC. Piecz przez 10-15 minut (do suchego patyczka). Poczekaj, aż nieco wystygnie.
Przełóż upieczony biszkopt na czystą ściereczkę kuchenną (co najmniej wielkości ciasta), odklej od niego papier i ostrożnie zroluj (razem ze ścierką) wzdłuż dłuższego boku. Pozostaw zwinięty do całkowitego wystudzenia.
Utrzyj masło na jasną pianę. Stopniowo dodawaj do niego masę krówkową, nie przerywając miksowania. Uzyskany krem rozsmaruj na ostudzonym biszkopcie. Zawiń go ponownie, owiń folią spożywczą i odłóż na co najmniej godzinę do lodówki. Przed podaniem oprósz roladę cukrem pudrem z użyciem sitka o drobnych oczkach.