Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek z masą krówkową to słodkość, której nie sposób się oprzeć. Co więcej, jest mało pracochłonny. Ciasto na taką roladę biszkoptową przygotujesz w kilkanaście minut (nie licząc równie krótkiego czasu pieczenia), a krem możesz zrobić z gotowej, dostępnej w każdym sklepie masy kajmakowej.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 101
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 107
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 101
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 107
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodaj cukier i cukier waniliowy. Gdy całkowicie się rozpuszczą, zmniejsz obroty miksera i dodawaj do piany po jednym żółtku.
Przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Łopatką wymieszaj produkty sypkie z pianą z jajek.
Rozprowadź równomiernie ciasto w dużej blasze (ok0ło 40x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blachę na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 170ºC. Piecz przez 10-15 minut (do suchego patyczka). Poczekaj, aż nieco wystygnie.
Przełóż upieczony biszkopt na czystą ściereczkę kuchenną (co najmniej wielkości ciasta), odklej od niego papier i ostrożnie zroluj (razem ze ścierką) wzdłuż dłuższego boku. Pozostaw zwinięty do całkowitego wystudzenia.
Utrzyj masło na jasną pianę. Stopniowo dodawaj do niego masę krówkową, nie przerywając miksowania. Uzyskany krem rozsmaruj na ostudzonym biszkopcie. Zawiń go ponownie, owiń folią spożywczą i odłóż na co najmniej godzinę do lodówki. Przed podaniem oprósz roladę cukrem pudrem z użyciem sitka o drobnych oczkach.