Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborne wiosenne ciasto z rabarbarem. Łatwe i szybkie do wykonania. Słodka kruszonka idealnie komponuje się z kwasowością rabarbaru.
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4729
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4729
Składniki
W pierwszej kolejności robimy kruszonkę. Mieszamy wszystkie składniki na kruszonkę. Wstawiamy do zamrażalnika.
Do miski wsypujemy cukier i wbijamy jajka. Ubijamy przez kilka minut mikserem na wysokich obrotach. Powinna wyjść puszysta masa. Zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy olej nadal mieszając. Po chwili wyłączamy mikser. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Powoli i dokładnie mieszamy łopatką. Bierzemy tortownicę o średnicy 24cm. Dno wykładamy papierem do pieczenia, ścianki o wewnątrz smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką. Wlewamy ciasto do formy i równamy powierzchnię. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę około 1cm i rozkładamy na powierzchni ciasta. Bierzemy kruszonkę. Jeśli zamarzła to ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli nie stwardniała to skubiemy i sypiemy na rabarbar. Wstawiamy formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Stan wypieczenia sprawdzamy patyczkiem. Po upieczeniu wyciągamy z formy i kładziemy na kratce do wystudzenia. Ostudzony placek obsypujemy cukrem pudrem i zajadamy.