Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek z wiśniami i galaretką to jeden z najpopularniejszych deserów, szczególnie za oceanem. Jest dość nietypowe – galaretka wewnątrz tworzy się sama z soku puszczanego przez owoce i mąki, w której są one obtoczone.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 10
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 24
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2043
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 29
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 10
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 24
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2043
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 29
Składniki
Przygotuj ciasto. Wsyp mąkę, cukier i sól do miski lub do robota kuchennego. Masło posiekaj w drobną kostkę i połowę dodaj do sypkich składników. Kilkukrotnie zmiksuj, a następnie dodaj drugą połowę masła. Ponownie utrzyj do momentu aż masło będzie miało wielkość groszku. Do mieszanki dodaj 4 łyżki lodowatej wody i ponownie wymieszaj. Dodaj pozostałe 2 łyżki i sprawdź konsystencję ciasta. Powinno zacząć lekko się scalać, a po ściśnięciu palcami, dobrze się trzymać. Jeśli tak nie jest, dodawaj stopniowo po 1 łyżce lodowatej wody. Przenieś mieszankę na płaską powierzchnię i podziel ją na dwie równe części. Ugnieć każdą z nich przez chwilę, by utworzyć jednolitą kulę. Pamiętaj, by nie formować ciasta zbyt długo, bo stanie się twarde. Każdą kulę zawiń w folię spożywczą po uprzednim posypaniu jej niewielką ilością mąki. Włóż je do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
Przygotuj nadzienie wiśniowe. W dużej misce umieść wiśnie, cukier, ekstrakt, sok z cytryny i mąkę. Wymieszaj, aż owoce będą dobrze pokryte sypkimi składnikami.
Wyjmij z lodówki ciasto i pozostaw je w temperaturze pokojowej na ok. 5 minut. Jedną z kul rozwałkuj, podsypując mąką. Ciasto powinno przypominać koło o średnicy ok. 25 cm. Wyłóż nim foremkę do tarty o średnicy ok. 20 cm. Przytnij brzegi, by ciasto wychodziło poza krawędź na ok. 2 cm. Włóż formę do lodówki na czas rozwałkowywania drugiej kulki ciasta.
Rozwałkuj drugą kulkę ciasta na podobną wielkość co pierwszą. Podziel je na równe paski i spleć w plecionkę. Możesz także zostawić jednolitą warstwę ciasta. Wyjmij tortownicę z lodówki. Na dolnej warstwie ciasta rozłóż równomiernie nadzienie wiśniowe. Posyp je drobno posiekanymi dwoma łyżkami masła. Przykryj drugim blatem ciasta lub plecionką. Jeśli używasz jednolitej warstwy ciasta, wykonaj kilka nacięć, by para mogła swobodnie uciekać. Spleć ze sobą spód i wierzch ciasta w sposób podobny do lepienia pierogów.
W małej miseczce rozbełtaj jajko z łyżką mleka. Posmaruj nom równomiernie wierzchnią warstwę ciasta, a na koniec posyp cukrem. Piekarnik rozgrzej do 220 st. Celsjusza. Piecz przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. Celsjusza i piecz jeszcze przez 45-55 minut, do ładnego zrumienienia skórki. Placek z wiśniami i galaretką wyjmij i ostudź. Przechowuj w lodówce.