Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na pyszny placek ze śliwkami i śmietankowo-twarogową polewą. Ciasto jest na prawdę smaczne, a bardzo proste i w miarę szybkie w wykonaniu. Ja właśnie takie ciasta preferuję. Nie jest też za słodkie. Takie w sam raz. Kto go próbuje, ten od razu chce przepis:)
Jeśli w sobotnie popołudnie nagle dopadnie cię głód lub szukasz pomysłu na po...
Odsłon: 1287
Szukasz przepisu na najlepsze kruche rogaliki? Przygotuj je z kruchego ciasta...
Odsłon: 961
Przepis na bardzo fajny obiad. Wołowina z porami z dodatkiem bazylii oraz jas...
Odsłon: 27
Jeśli w sobotnie popołudnie nagle dopadnie cię głód lub szukasz pomysłu na po...
Odsłon: 1287
Szukasz przepisu na najlepsze kruche rogaliki? Przygotuj je z kruchego ciasta...
Odsłon: 961
Przepis na bardzo fajny obiad. Wołowina z porami z dodatkiem bazylii oraz jas...
Odsłon: 27
Składniki
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Wstawiamy na ok 0,5 godziny do lodówki
Śliwki myjemy, wycieramy i dzielimy na pół. Wyjmujemy pestki
Przygotowujemy zalewę: jajka ucieramy z cukrem i twarogiem. Dodajemy śmietanę, płatki migdałowe i kaszę mannę. Doprawiamy do smaku cynamonem ( zalewę przygotowuję w malakserze. Używam ostrza z nożykami, więc sera wcześniej nie mielę, bo w malakserze i tak zostanie rozdrobniony za pomocą nożyków )
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na krążek o średnicy ok 30 cm. Ciasto za pomocą wałka przenosimy na wysmarowaną tłuszczem tortownicę o średnicy 26 cm, tak aby wokół formy utworzyła się z ciasta równa krawędź
Na cieście równomiernie rozkładamy śliwki skórką do ciasta, a następnie wylewamy na nie zalewę
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 1 godziny. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy jeszcze ok 10 minut w otwartym piekarniku. Następnie wyjmujemy i odpinamy obręcz. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Świeże gorzej się kroi