Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony sposób na pyszny deser, który z pewnością na każdym zrobi wrażenie. Przepis na ciasto pleśniak Ewa Wachowicz zdradziła w 49. odcinku swojego autorskiego programu "Ewa gotuje". Receptura pochodzi od jej mamy, która często przygotowywała ten smakołyk, kiedy Ewa była jeszcze małą dziewczyną. Zawsze do niego dodawała powidła śliwkowe, które świetnie komponują się z kruchym ciastem i lekką, puszystą pianką z białek. Smak wypieku można również wzbogacić o chrupiące orzechy. Koniecznie przetestujcie ten przepis w domu!
forma o rozmiarach 21x33 cm
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4556
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 719
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 314
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14622
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 35
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4556
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 719
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 314
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14622
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 35
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, pokrojone w kostkę masło oraz żółtka. Z podanych składników wyrabiamy ciasto.
Zgniecione ciasto dzielimy na trzy równe części. Do jednej z nich dodajemy dwie łyżki kakao i ponownie zagniatamy do połączenia się składników.
Formę o wymiarach 21x33 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Pierwszą część jasnego ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta i wylepiamy nim spód formy. Dwa pozostałe kawałki ciasta owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.
Spód ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi.
Orzechy wysypujemy na suchą blaszkę i wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, następnie studzimy i wysypujemy na warstwę rozsmarowanych powideł.
Kakaowe, kruche ciasto wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte ciasto rozkładamy równomiernie na warstwie orzechów z powidłami.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania do białek dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę rozsmarowujemy na powierzchni startego, kakaowego ciasta.
Z lodówki wyciągamy ostatnią część ciasta, którą również ścieramy na tarce i przykrywamy nim górę naszego ciasta.
Ciasto Pleśniak pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.