Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty przepis na pyszne, domowe ciasto kruche ze śliwkami tzw. pleśniak. Kruche ciasto, słodka bezowa pianka i soczyste śliwki tworzą pyszne ciasto.
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1680
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18585
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 6307
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1138
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1680
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18585
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 6307
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1138
Składniki
Zaczynamy od przygotowania ciasta na pleśniaka. Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz cukier puder i mieszamy. Następnie dodajemy zimne masło lub margarynę i ugniatamy. Po chwili dodajemy żółtka i wyrabiamy jednolite ciasto. Początkowo robię to mikserem następnie ugniatam ręką i formuję kulę. Tak przygotowane ciasto posypujemy mąką, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.
Teraz mamy czas na przygotowanie masy na bezę. Do naczynia przelewamy białka (w białkach nie może znaleźć się ani odrobina żółtka) dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy stopniowo cukier oraz mąkę ziemniaczaną i ubijamy do połączenia składników.
Wyciągamy ciasto i dzielimy na dwie części . Jedną część rozkładamy w formie (użyłem 24x24cm ale śmiało może być mniejsza) i nakłuwamy widelcem. Układamy śliwki pozbawione pestek i przekrojone na pół środkową częścią do góry.
Następnie wylewamy całą masę i ją rozprowadzamy. Na wierzch ścieramy tarką na dużych oczkach pozostałą część ciasta. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra-dół w temperaturze 180°C przez 40 minut. Po upieczeniu nie wyciągamy tylko uchylamy drzwi piekarnika. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Gotowe