Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podkarpacki ryziok to tradycyjne ciasto drożdżowe z nadzieniem ryżowym przygotowywanym na mleku. Danie to było przygotowywane na różne uroczystości, a także na święta. W dalszym ciągu w wielu domach jest uważane za najlepszy przysmak pieczony przez matki i babcie.
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 18
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7157
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154874
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1052
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 487
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 18
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7157
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154874
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1052
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 487
Składniki
Przygotuj ciasto. Masło roztop i ostudź. Do szklanki wlej mleko i dodaj cukier. W przygotowanej mieszance rozetrzyj drożdże. Odstaw do momentu, aż płyn zacznie pracować. Do dużej miski wlej zaczyn i dodaj wszystkie składniki z wyłączeniem masła. Wyrób na jednolitą masę. Pod koniec dodaj masło i ponownie zagnieć. Gotowe ciasto posyp mąką i przykryj ściereczką. Odstaw na ok. 60 minut do wyrośnięcia.
Przygotuj masę ryżową. Mleko zagotuj z solą. Wsyp do płynu ryż przepłukany pod zimną wodą. Gotuj, cały czas mieszając, do momentu całkowitego wchłonięcia mleka. Do masy dodaj cukier i masło. Wymieszaj i odstaw na bok pod przykryciem.
Przygotuj ciasto do pieczenia. Gotowe ciasto drożdżowe przenieś na stolnicę i krótko zagnieć. Odłóż ok. 1/5 masy na bok. Resztę rozwałkuj na placek o wymiarach ok. 50 x 20 cm. Keksówkę o wymiarach 10 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do formy rozwałkowane ciasto i wyłóż dokładnie dno oraz brzegi. Do wewnątrz przełóż ciepły jeszcze ryż i delikatnie dociśnij go łyżką do wszystkich brzegów. Rozwałkuj odłożony wcześniej kawałek ciasta. Przykryj nim nadzienie ryżowe i sklej z ciastem wystającym na brzegach. Wierzch ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Podkarpacki ryziok piecz przez ok. 40 minut, w razie potrzeby przykrywając go folią aluminiową, by skórka przedwcześnie się nie spaliła. Ryziok podawaj po ostudzeniu, posypany cukrem pudrem.