Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Podwójnie świąteczny seromakowiec z białego maku
  • Ciasta
  • Przepis na

Podwójnie świąteczny seromakowiec z białego maku

04.11.2022 Odsłon: 2155
5.0 (6 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj zapraszam na wyjątkowe ciasto na specjalne okazje w rodzinnym gronie! Przygotujemy seromakowiec na kruchym spodzie, a ponieważ zbliża się akurat świętego Marcina, użyjemy białego maku. Będzie podwójnie świątecznie!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

mikser, blaszka 26 x 26 cm

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (4)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 726

do 30 min 30 min
5
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Przepis na prostą, szybką, ale przede wszystkim smaczną surówkę z pora oraz k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 3045

do 15 min 15 min
14
Małgorzata888
Małgorzata888
Desery

Aspirynki

Desery Aspirynki

Szybkie, łatwe, bardzo smaczne.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Dżemy

Odsłon: 866

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 701

do 30 min 30 min
9
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 402

do 15 min 15 min
4
Justi3011
Justi3011
Dania główne

Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Dania główne Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony

Odsłon: 3543

do 15 min 15 min
10
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 726

do 30 min 30 min
5
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Przepis na prostą, szybką, ale przede wszystkim smaczną surówkę z pora oraz k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 3045

do 15 min 15 min
14
Małgorzata888
Małgorzata888
Desery

Aspirynki

Desery Aspirynki

Szybkie, łatwe, bardzo smaczne.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Dżemy

Odsłon: 866

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 701

do 30 min 30 min
9
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 402

do 15 min 15 min
4
Justi3011
Justi3011
Dania główne

Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Dania główne Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony

Odsłon: 3543

do 15 min 15 min
10
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Podwójnie świąteczny seromakowiec z białego maku
Autor:
MazPrzyGarach
> 60 min
> 6 osób

Składniki

Spód
  • Czubate 2 szklanki (ok. 300 g) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru
  • Szczypta soli
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 1.5 łyżeczki pasty waniliowej
Masa makowa
  • 250 g białego maku
  • 100 g zblanszowanych migdałów
  • 100 g masła
  • 50 g drobnego cukru
  • 4 żółtka
  • Aromat migdałowy
  • 100 g rodzynek
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 4 białka
  • Szczypta soli
Masa serowa
  • 150 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 białka
  • Szczypta soli
Polewa
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g śmietany kremówki (36%)
Sposób przygotowania:
1

250 g białego maku przełóż na drobne sitko i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Wypłukane nasiona przełóż do garnka i zalej je sporą ilością wrzącej wody. Tak przygotowany mak odstaw pod przykryciem do wystudzenia, na około godzinę.

2

Do miski wsyp 300 g mąki pszennej i dodaj do niej 100 g drobnego białego cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia i niewielką szczyptę soli. Składniki suche krótko przemieszaj za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia cukru w mące. Dodaj do nich 200 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła. Tłuszcz połącz z mąką za pomocą noża, siekacza cukierniczego lub palców do uzyskania konsystencji mokrego piasku.

3

Dodaj do ciasta 1 ½ łyżeczki pasty waniliowej i jajko. Ciasto wyrabiaj dłonią, najpierw w misce do wchłonięcia całej wilgoci przez mąkę, a następnie na blacie do uzyskania gładkiego ciasta. Działaj dosyć szybko, żeby nie ogrzać zbytnio tłuszczu. Odpowiednio wyrobione ciasto uformuj w kulę i szczelnie owiń folią spożywczą. Tak przygotowane ciasto odstaw do lodówki na około 60 minut.

4

Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i wyklej nim kwadratową, wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o boku 26 cm. Kruchy spód nakłuj widelcem na całej powierzchni i odstaw blaszkę do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie podpiecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, przez około 10 – 15 minut, do lekkiego zarumienienia.

5

Odcedź mak i odciśnij z nadmiaru wody. Następnie dwukrotnie zmiel go w maszynce do mielenia z sitkiem o najdrobniejszych oczkach. Po pierwszym mieleniu przepuść przez maszynkę również 100 g migdałów.

6

Do osobnej miski dodaj 100 g miękkiego masła i 50 g drobnego, białego cukru. Zawartość miski utrzyj mikserem do uzyskania puszystej, jasnej masy. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj po jednym cztery żółtka, całkowicie łącząc zawartość miski przed wlaniem kolejnego żółtka.

7

Dodaj zmielony mak i migdały po jednej łyżce na raz, również za każdym razem dokładnie miksując zawartość miski przed kolejną porcją maku. Wlej do masy niewielką ilość aromatu migdałowego i przemieszaj mikserem do równego rozprowadzenia aromatu. Dodaj 100 g rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczy. Masę przemieszaj łyżką do równego rozprowadzenia dodatków.

8

Do osobnej, czystej i suchej miski wlej cztery białka jaj i dodaj do nich szczyptę soli. Białka ubij mikserem na sztywną, puszystą pianę. Warto zacząć od niskich obrotów miksera i stopniowo zwiększać je wraz z powiększaniem się objętości białek. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj białka w trzech partiach do masy makowej, delikatnie łącząc zawartość miski za pomocą sylikonowej szpatułki.

9

Przygotuj masę serową. Do miski przełóż 150 g miękkiego masła i utrzyj je mikserem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Zmniejsz obroty miksera na niskie i dodaj partiami do masła 200 g cukru pudru. Następnie wmiksuj do masy żółtka jaj.

10

Dodaj partiami kilogram zmielonego twarogu sernikowego, miksując masę na niskich obrotach. Po dodaniu całego sera dodaj opakowanie budyniu waniliowego bez cukru. Połącz go krótko z masą serową mikserem na niskich obrotach, tylko do równego rozprowadzenia proszku w masie serowej.

11

Cztery białka jaj przelej do czystej, suchej miski i dodaj do nich szczyptę soli. Ubij je mikserem, na sztywno, stopniowo zwiększając moc miksera wraz ze zwiększaniem się objętości białek. Gotowe białka dodaj w trzech partiach do masy serowej. Zawartość miski delikatnie wymieszaj za pomocą sylikonowej szpatułki, starając się przy tym nie wybić powietrza z białek.

12

Na podpieczony spód wyłóż masę makową i równo rozprowadź ją po całej powierzchni ciasta za pomocą sylikonowej szpatułki. Na tę warstwę wylej masę serową i również rozprowadź ją po całej powierzchni.

13

Seromakowca piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, przez 60 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw w blaszce do całkowitego wystudzenia. Kiedy seromakowiec wystygnie, odstaw go do lodówki na całą noc, do całkowitego zestalenia.

14

Następnego dnia przygotuj polewę czekoladową. 150 g 72% czekolady przełóż do miski i dodaj do niej 150 g 36% śmietanki. Naczynie wstaw do mikrofali na w sumie około 90 sekund, na pełną moc, mieszając jego zawartość co 15, 20 sekund, żeby uniknąć przypalenia. Gotową polewę odstaw na około 5 minut do lekkiego przestudzenia. Polewę czekoladową wylej bezpośrednio na ciasto i równo rozprowadź ją po całej powierzchni za pomocą szpatułki. Tak przygotowane ciasto odstaw na kolejną godzinę do zestalenia się polewy.

15

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki