Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polvorones to chyba najpopularniejsze hiszpańskie ciasteczka bożonarodzeniowe. Te pochodzące z Andaluzji bardzo kruche ("polvo" po hiszpańsku znaczy pył) ciastka robi się z prażonej mąki, mielonych migdałów, cukru pudru i smalcu (można zastąpić masłem). Po upieczeniu muszą całkowicie wystygnąć, nie należy ich wcześniej dotykać, bo łatwo się rozpadną. Ostygnięte polvorones posypuje się cukrem pudrem, a następnie każde z osobna pakuje się w pergaminowy papierek.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19831
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 479
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6887
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242747
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19831
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 479
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6887
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242747
Składniki
Smalec wyciągnąć z lodówki. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Mielone migdały i mąkę rozłożyć na blasze do pieczenia. Prażyć około 15 minut, do lekkiego zbrązowienia, co jakiś czas mieszając. Wystudzić do temperatury pokojowej.
Do uprażonej mąki dodać cukier puder, cynamon, szczyptę soli i smalec, całość dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość ok 1,5 cm. Metalową obręczą wycinać okrągłe ciastka, a następnie lekko spłaszczyć, nadając owalny kształt.
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawić na blasze do całkowitego wystudzenia. Posypać cukrem pudrem.