Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polvorones to chyba najpopularniejsze hiszpańskie ciasteczka bożonarodzeniowe. Te pochodzące z Andaluzji bardzo kruche ("polvo" po hiszpańsku znaczy pył) ciastka robi się z prażonej mąki, mielonych migdałów, cukru pudru i smalcu (można zastąpić masłem). Po upieczeniu muszą całkowicie wystygnąć, nie należy ich wcześniej dotykać, bo łatwo się rozpadną. Ostygnięte polvorones posypuje się cukrem pudrem, a następnie każde z osobna pakuje się w pergaminowy papierek.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35755
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1224
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1764
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6062
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35755
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1224
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1764
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6062
        
        
                Składniki
Smalec wyciągnąć z lodówki. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Mielone migdały i mąkę rozłożyć na blasze do pieczenia. Prażyć około 15 minut, do lekkiego zbrązowienia, co jakiś czas mieszając. Wystudzić do temperatury pokojowej.
Do uprażonej mąki dodać cukier puder, cynamon, szczyptę soli i smalec, całość dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość ok 1,5 cm. Metalową obręczą wycinać okrągłe ciastka, a następnie lekko spłaszczyć, nadając owalny kształt.
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawić na blasze do całkowitego wystudzenia. Posypać cukrem pudrem.