Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pomarańczowa babka lukrowana"
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35997
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1308
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1792
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35997
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1308
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1792
        
        Składniki
po szklance mąki tortowej, ziemniaczanej i cukru pudru, 25 dag masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka po 2 łyżki startej skórki z pomarańczy i soku z pomarańczy, sól.
Lukier: pół szklanki cukru pudru, 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodając żółtka. Mąki i proszek do pieczenia wymieszaj. Dodawaj po łyżce do masy, ucierając.
Dodaj sok i skórkę z pomarańczy, połącz. Białka ubij ze szczyptą soli, dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Wlej do formy do baby. Piecz 50 minut w temp. 180°C.
Lukier: cukier puder utrzyj z łyżką wrzącej wody. Dodaj posiekaną skórkę pomarańczową, wymieszaj. Obficie polukruj ostudzoną babkę.
<strong>Czas przygotowania: 75 min, ilość porcji: 10, cena za porcję: 1,30 zł</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie