Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Alternatywa dla tortu, pyszne ciasto biszkoptowe z galaretką i musem czekoladowym.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Oddzielić żółtka od białek, z białek ubić pianę mikserem i dodawać stopniowo cukier i żółtka i ubijać. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 22 cm. wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć przygotowane ciasto biszkoptowe. Wyrównać wierzch ciasta i wstawić tortownicę do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec ok. 25 min.( test suchego patyczka) w nagrzanym piekarniku w temp. 170 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika tortownicę rzucić z wys. ok 50 cm. na taboret.
Dwie galaretki pomarańczowe rozpuścić w 750 ml. gorącej wody i wystudzić. Dwie duże pomarańcze obrać podzielić na cząstki i pokroić w kawałki. Mogą być również mandarynki. Wystudzony biszkopt wyłożyć na paterę i zapiąć w wysokiej obręczy. Delikatnie nasączyć ponczem z likierem pomarańczowym rozcieńczonym z wodą i cukrem. Poukładać kawałki pomarańczy i na to wyłożyć lekko tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki do stężenia.
W rondelku umieścić połamaną czekoladę, masło i sok z pomarańczy - rozpuścić w kąpieli wodnej na małym płomieniu. Wyjąć rondelek i pozostawić do przestudzenia. Ubić na sztywno białka dodając partiami cukier. Do masy czekoladowej dodać żółtka i wymieszać trzepaczką do połączenia składników. Dodać połowę piany z białek i delikatnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy czekoladowej i wymieszać. Na koniec dodać resztę piany z białek i całość wymieszać. Mus czekoladowy wyłożyć na galaretkę i wyrównać, wstawić do lodówki na 12 godz. Można oprószyć startą czekoladą.