Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 31-03-2023
Pyszne pomarańczowe ciasteczka dzisiaj przybrały Wielkanocne kształty. Zajączki, owieczki, baranki, pisanki i wykluwające się kurczaczki, symbol nowego życia.
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 237
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 151
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 28044
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 237
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 151
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 28044
Składniki
Ciasto kruche. Mąkę wymieszać z proszkiem, solą i cukrem pudrem. Dodać pokrojone zimne masło, smalec, skórkę pomarańczową i wszystko zagnieść na kruszonkę. Następnie dodać jajka i tyle mleka aby uzyskać gładkie i jednolite ciasto. Ciasto zawinąć w folię przezroczystą i odłożyć do lodówki na minimum 60 minut. Potem wałkujemy kawałki ciasta na stolnicy podsypanej mąką na grubość ok. 1-1,5 cm.
Za pomocą foremki wycinać różne kształty i przekładać na blachę z papierem do pieczenia. Gotowe blachy trzymać w lodówce, ciasto powinno być chłodne. Przed pieczeniem smarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać perełkami cukrowymi i czarnuszką. Piec w 170 C ok.15-20 minut. Ciastka przechowywać do 5 dni w suchym i chłodnym miejscu.