Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomarańczowiec siostry Anastazji to niezwykle efektowy wypiek, który sprawdzi się na każdą większą uroczystość rodzinną. Puszysty biszkopt kakaowy z orzechami i nutą pomarańczy przełożony puszystą masą kawową z orzechami. Cudowne połączenie różnorodnych smaków i faktur w jednym cieście.
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1538
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 53
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1406
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 295
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1538
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 53
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1406
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 295
Składniki
Pomarańcze płuczemy pod bieżącą wodą, następnie przekładamy do rondelka z wrzącą wodą, gotujemy przez 7-10 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i pozostawiamy do ostygnięcia.
Przestudzone pomarańcze dzielimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Do osobnej miski wsypujemy mąkę i bułkę tartą, dodajemy proszek do pieczenia i kakao. Orzechy mielimy i przesypujemy do suchych składników.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, w trakcie miksowania do białek dodajemy stopniowo cukier, na koniec dodajemy po jednym żółtku. Mikser odstawiamy na bok. Do puszystej masy jajecznej dodajemy suche składniki. Ciasto delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy zmieloną pomarańczę. Ponownie mieszamy ciasto.
Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy przez około 35 minut (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Upieczone ciasto studzimy, wyjmujemy z tortownicy, dzielimy na 3 równej wysokości blaty ciasta.
Zabieramy się za masę do przełożenia pomarańczowca. Masło wyciągamy z lodówki, żeby się ogrzało.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier. Składniki ubijamy mikserem w kąpieli wodnej na puszystą masę. Ubitą masę odstawiamy na bok do wystudzenia.
Miękkie masło ubijamy na puch, następnie do masła dodajemy stopniowo wystudzoną masę jajeczną. Składniki ubijamy. Na koniec wsypujemy zmielone orzechy i dodajemy kieliszek alkoholu.
Gotowym kremem przekładamy ciasto.
Zabieramy się za dekorację. Pomarańczę kroimy na plasterki, obieramy ze skórki. Do rondelka wlewamy 1 l wody, wsypujemy cukier, składniki zagotowujemy. Plasterki pomarańczy wkładamy do rondelka. Całość gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie plastry pomarańczy wyjmujemy i odsączamy z zalewy.
Słodką śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na puch. Do bitej śmietany dodajemy serek mascarpone. Składniki ponownie ubijamy na sztywną masę.
Krem przekładamy do szprycy. Dekorujemy górę ciasta. Plasterki pomarańczy układamy w równych odstępach na obręczy pomarańczowca.
Pomarańczowiec według przepisu siostry Anastazji jest już praktycznie gotowy. Przed podaniem ciasto należy schłodzić przez kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce.