Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, pomarańczowy sernik na pierniczkowym spodzie to moja propozycja na świąteczny deser :) Sernik jest wilgotny i bardzo kremowy.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9134
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 915
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9134
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Pierniki rozkruszyć w malakserze, dodać stopione masło i wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wysypać na spód tortownicy i dokładnie wyrównać, dociskając do dna. Spód tortownicy wyłożyć folią aluminiową. Tortownice wstawić do lodówki.
Jajka zmiksować krótko z cukrem i cukrem waniliowym, dodać twaróg i pozostałe składniki. Zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę twarogową przelać na piernikowy spód. Tortownicę umieścić na blaszce z miseczką z wodą lub nalać wody do blaszki aby sięgała do ok. 1/3 wysokości tortownicy. Sernik piec przez 15 minut w 175 stopniach (grzałka góra-dół), zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec przez ok. 60 minut, aż boki będą ścięte, a środek sprężysty. Po upieczeniu sernik zostawić w zamkniętym piekarniku przez 20 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzony sernik wstawić do lodówki. Przed podanie udekorować polewą z czekolady ze śmietaną roztopionej w kąpieli wodnej, pestkami granatu, skórką pomarańczową oraz posypką.
Rady: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Aby sernik urósł równo, nie opadł i nie popękał, składniki należy zmiksować krótki, by jak najmniej napowietrzyć masę serową, a sam sernik piec w kąpieli wodnej lub z dodatkiem naczynia z wodą na blaszce.