Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, bardzo cytrynowe , maślane ciasteczka
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 157
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 182
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4215
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8714
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 157
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 182
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4215
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8714
Składniki
Masło i czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszac do uzyskania jednolitej masy, przestudzić. W misce utrzeć jajka z cukrem na jasną masę. Dodać otartą skórkę z cytryny z sokiem, zmiksować, dodać ostudzone rozpuszczone masło z czekoladą, zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować do połączenia się składników. Ciasto będzie bardzo gęste. Miskę z ciastem schłodzić w lodówce min.1,5 h.
Ze schłodzonego ciasta odrywać kawałki (użyłam łyżki do lodów) i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze
i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka piec ok. 10-12 minut w temp. 170 stopni z termoobiegiem, nie piec za długo bo będą za twarde. Wyjąć i ostudzić.
Im mocniej ciasto będzie schłodzone, tym bardziej ciastka popękają pod wpływem wysokiej temperatury.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 60 ciastek. Smacznego :-)