Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Porzeczkowiec to bardzo efektowne ciasto, które składa się z kruchego spodu, mocno czekoladowo-porzeczkowego ciasta oraz lekko kwaskowatej pianki. Kawałki czekolady łagodzą smak czerwonej porzeczki, dzięki temu deser jest doskonale wyważony. Wręcz idealny dla osób, które nie przepadają za przesłodzonymi wypiekami.
Biała Caryca to pyszne ciasto z kremem śmietankowym i dużą ilością chrupiącyc...
Odsłon: 80446
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 7735
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 182
Biała Caryca to pyszne ciasto z kremem śmietankowym i dużą ilością chrupiącyc...
Odsłon: 80446
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 7735
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 182
Składniki
Przygotuj ciasto kruche. Wszystkie składniki zagnieć w jednolitą masę. Uformuj z niej kulę, którą zawiń w folię aluminiową. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Formę do pieczenia o wymiarach 22 x 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż dno ciastem kruchym, dobrze wyrównując jego powierzchnię. Przełóż foremkę do lodówki na koleje 30 minut. Piecz kruchy spód w piekarniku rozgrzanym do 190 st. Celsjusza przez 10 minut. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj ciasto czekoladowe. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, cukier, kakao i sodę oczyszczoną.
W osobnej misce rozbełtaj jajka z olejem i mlekiem. Na koniec dodaj dżem i wymieszaj wszystko na w miarę jednolity płyn.
Suche składniki wsyp do mokrych i wymieszaj do połączenia składników.
Masę czekoladową przelej na podpieczony wcześniej, kruchy spód. Piecz ciasto w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 40 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu, dobrze ostudź ciasto.
Przygotuj piankę porzeczkową. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i pozostaw do ostygnięcia.
Porzeczki rozetrzyj blenderem lub w malakserze. Przecedź je przez sito, by pozbyć się wszystkich pestek. Przełóż przetarte porzeczki do garnka.
Do garnka wsyp cukier. Masę podgrzewaj, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Nie dopuść do zagotowania. Ostudź.
Dodaj żelatynę i dobrze wymieszaj. Schłodź do temperatury pokojowej.
Śmietanę ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj ją z musem porzeczkowym.
Czekoladę drobno posiekaj lub połam tłuczkiem do mięsa. Dodaj ją do pianki porzeczkowej i ponownie wymieszaj. Gotową masę wylej na zimne już ciasto. Wygładź.
Porzeczkowca włóż do lodówki na kilka godzin, by pianka całkowicie stężała.