Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty placek budyniowy z porzeczkami i odrobiną kokosu. Posypany wspaniałą kruszonką.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33543
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 133
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 254
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33543
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 133
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 254
Składniki
TORTOWNICA 20-21 cm. Do ciasta wszystkie produkty w temperaturze pokojowej. Porzeczki delikatnie oberwać z gałązek, przełożyć na talerz, posypać odrobiną mąki i kokosu, lekko potrząsnąć aby obtoczyć. Kruszonka. Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Wstawiamy do lodówki. Mąkę wymieszać z budyniem, proszkiem do pieczenia i startą skórką cytrynową. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Dodać mąkę, w miarę potrzeby mleko i ucierać tylko do połączenia się składników.
Tortownicę wysmarować margaryną posypać bułką tartą.Przełożyć do niej ciasto, wyrównać, a na górę równomiernie rozsypać porzeczki. Wierzch posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut do suchego patyczka.