Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
mąż i córcie bardzo lubią to ciasto, jest takie kolorowe,lekkie i napawa optymizmem. taka nadzieja w pochmurne dni na promyk słońca :)
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Składniki
biszkopt: ubij białka na sztywno z solą, następnie dodaj cukier, kolejno dodaj po jednym żółtku i dalej miksuj, następnie budyń i proszek do pieczenia, a na koniec napowietrzoną mąkę i delikatnie wymieszaj. wylej do tradycyjnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. wyrównaj. piecz 30 min w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach. wystudż
masa czerwona: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. do garnka włóż jabłka, zalej wodą i kilka minut podduszaj- tak żeby ze 45% rozpadło się. zdejmij z ognia wsyp galaretki truskawkowe i mieszaj do rozpuszczenia galaretek, wystudź. na pół tężejącą masę wyłóż na biszkopt. wygładź. odstaw do lodówki aż stężeje.
krem: budynie ugotuj na wodzie (opcjonalnie na mleku- ja gotuje na mleku ). do gorącego budyniu wsyp galaretki i dokładnie wymieszaj żeby galaretka się rozpuściła. ostudź. masło utrzyj na puch, następnie dodaj po łyżce zimnego budyniu i tak aż do końca. połowę kremu wyłóż na masę czerwoną, wyrównaj i ułóż herbatniki moczone w kawie rozpuszczalnej. na herbatniki wykładamy resztę masy. wyrównujemy.
na krem układamy pokrojone brzoskwinie, które zalewamy galaretką. galaretka: zlewamy sok z brzoskwini i dolewamy wody tak żeby było 5,5 - 6 szklanki płynu- gotujemy. do gorącej wody z sokiem wsypujemy galaretki brzoskwiniowe i mieszamy aż się rozpuści. studzimy. na pół tężejącą galaretkę wylewamy na brzoskwinie i odstawiamy do lodówki do stężenia. gotowe ciasto kroimy i dekorujemy bitą śmietaną. smacznego