Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powolniak to wilgotne, jesienne ciasto z dyni z dodatkiem orzechów i jagód. Czemu zawdzięcza swoją nazwę? Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie (nie licząc czasu obróbki dyni – jesienią zawsze warto mieć pod ręką wcześniej przygotowany słoiczek dyniowego purée!). Nie wymaga nawet użycia miksera. Prawdopodobnie chodzi o to, że ciasto z każdym dniem staje się smaczniejsze, więc warto je jeść powoli. Jest jednak tak pyszne, że trudno powstrzymać się od konsumpcji!
Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...
Odsłon: 1043
Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...
Odsłon: 948
Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...
Odsłon: 1043
Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...
Odsłon: 948
Składniki
Podziel dynię na kawałki (nie obieraj ze skórki) i usuń z nich miękisz z pestkami. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika. Upiecz w temperaturze 180°C do miękkości (20-40 minut). Przestudź. Oddziel miąższ dyni od skórki i zblenduj na purée. Odmierz 250 g. Resztę wykorzystaj do innych celów.
Upłynnij olej kokosowy i przestudź (nie może być gorący). Połącz w misce purée z dyni, jajka, cukier i olej. Wymieszaj na jednolitą masę.
W osobnym naczyniu połącz wszystkie produkty sypkie – mąkę, sodę, sól i przyprawę piernikową. Dodaj do masy dyniowej. Wymieszaj do połączenia składników.
Posiekaj orzechy. Wmieszaj wraz z jagodami do ciasta.
Natłuść i oprósz mąką keksówkę o długości 35 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 50-60 minut.