Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powolniak to wilgotne, jesienne ciasto z dyni z dodatkiem orzechów i jagód. Czemu zawdzięcza swoją nazwę? Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie (nie licząc czasu obróbki dyni – jesienią zawsze warto mieć pod ręką wcześniej przygotowany słoiczek dyniowego purée!). Nie wymaga nawet użycia miksera. Prawdopodobnie chodzi o to, że ciasto z każdym dniem staje się smaczniejsze, więc warto je jeść powoli. Jest jednak tak pyszne, że trudno powstrzymać się od konsumpcji!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1570
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 299
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1570
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 299
Składniki
Podziel dynię na kawałki (nie obieraj ze skórki) i usuń z nich miękisz z pestkami. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika. Upiecz w temperaturze 180°C do miękkości (20-40 minut). Przestudź. Oddziel miąższ dyni od skórki i zblenduj na purée. Odmierz 250 g. Resztę wykorzystaj do innych celów.
Upłynnij olej kokosowy i przestudź (nie może być gorący). Połącz w misce purée z dyni, jajka, cukier i olej. Wymieszaj na jednolitą masę.
W osobnym naczyniu połącz wszystkie produkty sypkie – mąkę, sodę, sól i przyprawę piernikową. Dodaj do masy dyniowej. Wymieszaj do połączenia składników.
Posiekaj orzechy. Wmieszaj wraz z jagodami do ciasta.
Natłuść i oprósz mąką keksówkę o długości 35 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 50-60 minut.