Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Praski Skarb to torcik czekoladowy będący wariacją na temat słynnego tortu Sachera. Swojej nazwy nie zawdzięcza stolicy Czech, lecz rosyjskiej restauracji Praga, w której powstał przepis.
Forma 23x23 cm
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3438
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 496
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 294
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6879
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 312
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3438
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 496
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 294
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6879
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 312
Składniki
Przygotuj ciasto. Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach 23x23 cm. Nagrzej piekarnik do 200°C.
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Roztop i przestudź masło.
Oddziel białka jaj od żółtek. Utrzyj żółtka na jasną, puszystą masę z połową cukru. Białka ubij na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodając partiami drugą część cukru. Delikatnie wymieszaj szpatułką żółtka z białkami.
Połącz mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Partiami przesiej do masy z jajek. Wymieszaj składniki szpatułką. Na koniec cienką strużką wlej do ciasta masło.
Przelej ciasto do formy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka). Od razu wyjmij ciasto z piekarnika, a po kilku minutach – z formy. Wystudź na kratce.
Gdy ciasto całkowicie wystygnie, przekrój je na 3 blaty i nasącz herbatą.
Przygotuj krem. Wymieszaj w żaroodpornej misce żółtka, wodę i mleko skondensowane. Podgrzej w kąpieli wodnej. Cały czas mieszaj masę, aż zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia.
Mikserem ubij masło z dodatkiem cukru waniliowego na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, partiami dodaj do masła masę z żółtkami i kakao.
Przygotuj polewę. Roztop w rondelku masło i pokruszoną czekoladę. Wymieszaj składniki na jednolitą masę.
Przełóż blaty ciasta kremem. Wierzch ciasta posmaruj przetartą przez sitko konfiturą, a następnie rozprowadź na nim polewę czekoladową. Wstaw ciasto na około pół godziny do lodówki.