Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piszę "prawdziwe włoskie", bo można u nas zjeść sporo różnych deserów o smaku tiramisu, jednak o oryginał trudno. Ponieważ dostałem (niezastąpiony Lidl!) oryginalne włoskie biszkopty, włoski serek mascarpone, to pokusiłem się o starcie z oryginałem. O ile pamiętam smak z Włoch - to się udało!
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40695
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1083
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 263
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3424
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40695
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1083
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 263
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3424
Składniki
Żółtka (były dosyć małe, więc dałem 4) utrzyj z cukrem na białą masę. Dodaj serek mascarpone i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.
Ubij schłodzoną śmietankę na sztywno, dodaj do masy serowej i również delikatnie wymieszaj. Zaparz mocną kawę i wystudź. Do wystudzonej dodaj likier i wymieszaj.
Na dno naczynia wyłóż odrobinę masy serowej. Jeżeli masz specjalne biszkopty do tiramisu - namocz je delikatnie w kawie i rozłóż na warstwie serka. Muszą być ułożone ściśle, możesz je połamać, żeby lepiej pasowały do naczynia. Jeżeli użyjesz zwykłych biszkoptów - ułóż je na serku i dopiero wtedy delikatnie skrop kawą z likierem. Biszkopty nie mogą być zbyt mokre, bo deser będzie płynny.
Ostatnią warstwą musi być serek. Włóż naczynie do lodówki na kilka godzin, aby deser dobrze się schłodził. Przed podaniem posyp obficie wierzch deseru kilkoma łyżkami kakao.
Podawaj w miseczkach lub w pucharkach.