Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto drożdżowe jest bardzo przyjemne do formowania, elastyczne i nie potrzebuje podsypywania mąką. Są wyśmienite, mięciutkie, delikatne no i pyszne. Długo zachowują świeżość.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 287
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21790
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 287
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21790
Składniki
Wychodzi kilkanaście precli. Polewa. W gorącej wodzie rozpuścić cukier i sok z cytryny do smaku. Ciasto. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek. Rozkruszyć drożdże, wsypać do dołka , zasypać łyżką cukru i zalać 3-4 łyżkami lekko ciepłego mleka. Resztę mleka wymieszać z kefirem. Kiedy drożdże staną się płynne, dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie miękkie i elastyczne. Miskę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości. Na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej części uformować wałeczek o długości 50 cm. Uformować na kształt precla, tak jak na zdjęciu.
Precle ułożyć na dwóch wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20 minut lub dłużej. Piec przez około 13 minut w temperaturze 180ºC. Precle powinny pozostać jasne, powinny się tylko delikatnie zarumienić. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu smarujemy je polewą i ewentualnie posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.