Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Princessa kokosowa to kruche ciasto przełożone masą kokosową, płynnym kajmakiem i kokosową pianką. Ciasto jest mocno kokosowe i przypomina smak batonika Princessa. Świetnie nada się na wesela, urodziny i imprezy. A z kawą to " niebo w gębie"
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17245
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 131
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 114
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4872
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7608
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17245
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 131
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 114
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4872
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7608
Składniki
Ciasto: Wszystkie składniki ze sobą wymieszać ( masło pokroić na mniejsze części ). Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Włożyć do woreczka i do zamrażarki.
Masa I: Połowę mleka wlać do garnka. W drugiej połowie rozrobić budyń z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń oraz dodać wiórki kokosowe. Mieszać energicznym ruchem, aż masa zgęstnieje.
Masa II: Do rondelka wlać mleko i dodać kajmak. Gotować na małym ogniu, aż masa będzie jednolita i bez grudek.
Masa III: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder i dalej miksować, ale na niższych już obrotach. Następnie wsypać budyń i wlać strużką olej. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe.
Pieczenie: Blachę wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem. Jedną część ciasta rozwałkować ( podsypując mąką ) i wyłożyć na blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 15- 20 min. Po tym czasie wyciągnąć i na ciasto wyłożyć masę I, na masę I wylać masę II i następnie masę III. Z zamrażarki wyciągnąć drugą połowę ciasta. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Obsypać równomiernie ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 35-40 min. Ostygnięte ciasto obsypać wiórkami i cukrem pudrem.