Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na wielkanocnego mazurka dla tych, którzy nie jedzą lub nie mogą jeść jajek. I choć ciasto ich nie zawiera jajek, wychodzi kruchutkie. Do tego masa kajmakowa, przełamana nutą czarnej porzeczki. Poezja smaku.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 257
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1075
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 73
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 257
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1075
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 73
Składniki
Masło wyjmij z lodówki, pokrój w kotkę, dodaj cukier puder i posiekaj. Przesiej mąkę, dodaj 5 łyżek zimnej wody i wyrabiaj. Nie za długo. Ciasto włóż do lodówki na ok godzinę.
Prostokątna blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. 3/4 ciasta rozwałkuj na blaszce, z reszty zrób wałeczki lub warkoczyki i umieść je wokół ciasta. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Piecz je w nagrzanym do 180 st. piekarniku prze ok. 20 minut, na złoty kolor.
Kiedy ciasto wystygnie, rozsmaruj na nim dżem porzeczkowy. Kajmak, przed wyłożeniem na mazurka, intensywnie wymieszaj, by był bardziej kremowy. Rozsmaruj go delikatnie i włóż ciasto do lodówki na ok. 30 minut. Po wyjęciu z lodówki udekoruj mazurka kajmakowego płatkami migdałów.